Prof.Dr.Konukçu’ya veda ettik..

Walter Benjamin, yaşamanın iz bırakmak olduğunu söyler.

Hazreti Ali de ‘’öldükten sonra yaşamak isterseniz, ölmez bir eser bırakınız’’ der.

Bu açıdan bakıldığında, önemli olanın çok eser yapmak değil, iz bırakacak eserler bırakmak olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.

Önceki gün vefat haberini aldığımız Prof.Dr.Enver Konukçu, iz bırakan adamlardan biridir.

Geride bıraktıkları ile her daim hatırlanacak bir isimdir.

Özellikle Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemlerde tarih çalışmalarıyla fevkalede işlere imza atan ve de farkındalık ortaya koyması sebebiyle ölmezler listesine girmeyi başaran bu kıymetli akademisyenimizin ölümünü alemin ölümü olarak da görüyorum.

Çünkü o aynı zamanda alimdi.

Kuşkusuz alimin ölümü de alemin ölümüdür.

Uzunca bir süredir yerleştiği Aydın’da yaşayan, son 3 yılını hastalıklar ile geçiren Porf. Dr. Enver Konukçu, gerek yetiştirdiği talebeleri, gerek bıraktığı eserler ve gerekse tuttuğu günlüklerini gönül rızası ile gelecek nesiller yararlansın diye hediye etmesi, onun ne denli kıymetli biri olduğunu göstermektedir zaten.

***

Sahadayken sıklıkla görüştüğüm isimlerden biri olan Prof.Dr.Konukçu hoca ile çok haber yapmışlığım, sohbet etmişliğim olmuştur.

Bir döneme damgasını vuran isimlerden olan Enver Konukçu hocam onca zaman geçmesine rağmen Erzurum’da unutulmayan isimlerden biri olmuştur.

Her daim güleryüzü ve samimi yaklaşımları ile tanıdıklarında sempati oluşturmuş olan Konukçu hoca, kesinlikle herhangi biri değildi, olamazdı da.

ETÜ Rektör yardımcılarından olan tarihçi hocalarımızdan Prof.Dr.Murat Küçükuğurlu ile dün Konukçu hoca ile ilgili sohbet ederken, en son onunla görüşen kişilerden biri olmasından ötürü duygularını öğrenmek istedim.

Elbette ki o da bu ayrılıktan dolayı hüzünlüydü.

Ama Konukçu hocanın Erzurum’da tuttukları günlüklerini, özel fotoğraflarını kendisine bağışladığını söyleyen Konukçu hocanın bu emanetlerini en iyi şekilde koruyacaklarını söyleyen Küçükuğurlu hoca, ‘’Keşke her ilim adamı öldükten sonra da yaşayacağını gösteren eserler bıraksa’’ diye konuştu.

Türk-Kırgız ortaklığıyla Cuma mesajı...

Kırgızistan Manas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Alpaslan Ceylan, Türkiye’de bulunduğu zamanlarda ki alışkanlığını görev yaptığı ülkede de sürdürüyor.

Prof.Ceylan, mesajlarını Kırgız dili ile Türkçe ortaklaşa yapıyor.

Cuma günleri Cuma mesajlarını da iki dili kullanan Prof.Dr.Ceylan sayesinde hem Türklerin hem de Kırgızların cumalarını tebrik ediyor.

Bu son Cuma mesajında bir görsel de kullanan Prof.Dr.Ceylan, görev yaptığı Kırgızistan’da da kısa sürede sempati oluşturdu, gönüllerde kaht kurdu.

TUTTUĞUM BABA SÖZLER: Nankör insan, her şeyin fiyatını bilen fakat hiçbir şeyin değerini bilmeyen kimsedir.(Oscar Wilde)

DUVARIN DİLİ : Bu aralar ellerim hep üşür benim. Doktor ‘kansızlık’ der, ben ‘sensizlik’ derim!