65 yaş üstü nüfusun yüzde 94 aşılandığı Erzurum’da, bu oran gençlerde yüzde 40-50’de kaldı.

Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda Erzurum’da günlük vaka sayısının 600’lere, ölü sayısının da 7-8’lere ulaştığı olmuştu. Başta aşı olmak üzere alınan önlemler sayesinde, zaman içerisinde günlük vaka sayısı, tıpkı şu günlerde olduğu gibi 100- 150’ye kadar geriledi. Erzurum’un bölge geneline hizmet verdiğini hesaba kattığınızda esasında bu oran hiç de endişe verici değil.

GENÇLER AŞI OLMAMAK İÇİN DİRENİYOR!

Fakat gençlerin aşı olmamak için uyguladığı defans ve artık ramak kalan kış mevsimi göz önüne alındığında, Erzurum için de alarm zillerinin çaldığını söylersek hiç de felaket tellallığı yapmış olmayız. Zira bu uyarıyı biz değil zaten uzmanlar yapıyor ve diyorlar ki, “Erzurum’da kış mevsimiyle birlikte yeniden vaka ve ölü sayısında artış olabilir, bu kaçınılmaz bir gerçektir.”

EKİPLER KAPI KAPI DOLAŞIP AŞI YAPIYOR

Erzurum’da aşı çalışması aralıksız devam ediyor. Sağlık Müdürlüğü ekipleri, kapı kapı dolaşarak aşı olmayı özendiriyor ve aşı olmak isteyenlere aşı yapıyor. Tamam; aşı karşıtlarının kara propagandaları bir yere kadar etkili oluyor, ama asıl sorun, toplum genelinde yaşanan gevşeme ve artık virüsü umursamama…

VAKA VE ÖLÜ SAYISI DÜŞTÜ, AMA…

Erzurum’da şu sıralar Kovit’e bağlı ölüm sayısı, 3 ila 5 arasında… Bu, ülke ortalamasının altında… Ama unutmayalım ki geçen kış bu sayı, 8 ila 10 arasındaydı. Şimdi de kış kapıdadır ve kimsenin de kurallara uyduğu yok. Dolayısıyla yarın bir gün bu şehir yeniden kırmızıya dönüşürse kimse şaşırmasın… Geçen kış Erzurum’da yoğun bakımda tedavi gören hasta ortalaması günlük 100 ve üstüyken şimdi bu oran 50-60 civarında… Bu da bize şunun ipuçlarını veriyor: Erzurum’u çetin bir kış bekliyor.

SAĞLIK MÜDÜRÜ BEDİR, “İLLA DA AŞI” DEDİ

Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir, artık eşiğe dayanan kış için sağlık alanında ve hastane bazında gerekli her türlü tedbirin alındığını belirterek, “muhtemel bir vaka artışına karşı hastanemiz günün her saatinde teyakkuz halinde olacaktır” dedi. Şehir merkeziyle birlikte ilçeleri de kapsayacak biçimde kurulan ve hizmete sunulan çağrı merkezi sayesinde, dileyen her vatandaşın sağlık hizmetine erişebildiğine işaret eden Bedir, bir kez daha aşı ve koruyucu tedbirlerin önemine işaret etti.

KARANTİNAYA ALINAN SINIF SAYI ARTIYOR

Milli Eğitim Bakanı da, Sağlık Bakanı da her fırsatta okullarda yüz yüze eğitimin kesintiye uğramaması için devletin elinden gelenden fazlasını yaptığını duyuruyorlar. Lakin bu gayrete rağmen ne yazık ki gençler arasında hastalık hızla ilerliyor. Bu sebeple Erzurum genelinde de zaman zaman (okul genelinde olmasa bile) sınıf bazında çok sayıda derslik karantinaya alınıyor; yani o sınıftaki öğrencilerin en az on gün boyunca eğitimlerine ara veriliyor.

UZMANLAR ÇOK TEDİRGİN

Ülke çapında olduğu gibi Erzurum özelinde de uzmanlar aynı endişeye dikkatleri çekerek, “Bu kış vaka sayılarında patlama yaşanması kuvvetle muhtemel” dediler. İki yıldır tüm dünyayı kasıp kavuran ve milyonlarca insanın ölümüne yüzlerce milyon insanın da yatağa düşmesine neden olan Covit-19, tüm çabalara ve aşılara rağmen ne yazık ki, hedeflenen seviyeye indirilemedi. Hatta artık günler kalan kış mevsimi için uzmanlar haftalardır alarm üretip duruyor. Neredeyse her ülkede kademeli olarak gevşetilen önlemler yüzünden bütün insanlığı çetin bir sürecin beklediği duyuruluyor.

AŞILANMA ORANI HALA ÇOK DÜŞÜK

Ülkemizde birinci doz aşı yaptıranların oranı, dünya ortalamasının üstünde olmasına rağmen aynı başarının ikinci dozda yakalanamaması endişeleri artırıyor. Çünkü Türkiye’de ikinci doz aşısını yaptıranların oranı, maalesef yüzde 59’un üstünde değil. Özellikle gençlerin aşıya karşı mesafeli duruşu, Kovit’e karşı verilen amansız mücadeleyi olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.