Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünde uzun yıllar Müdür Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Ünal Topçu, Erzurum’da tarihle iç içe emeklilik günlerini geçiriyor.

Önce sizlere Ünal beyi tanıtmak istiyorum: 28 Kasım 1941’de Yeğenağa Mahallesinde dünyaya geliyor. İsmetpaşa ve Cumhuriyet İlkokullarında okuyan Ünal Topçu, babasının memuriyeti nedeniyle ilkokul ve ortaokulu Kağızman’da tamamlıyor. Erzurum’a geliyor ve Erzurum Lisesinde bir yıl okuyor. Erzurum Yapı Sanat Okuluna geçiş yapan Topçu, ardından Gündüz Tekniker’i de bitiriyor. İstanbul Yıldız Üniversitesinde 4 yıl öğrenim gören ve İnşaat Mühendisi olarak mezun olan Topçu, okuduğu dönemde İnşaat Mühendisliği Bölümü, Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Okul Talebe Birliği İkinci Başkanlığı görevlerini yürütüyor.

Ünal Topçu, memuriyet hayatına memleketi Erzurum’da Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünde Yapım Şantiye Şef Yardımcısı olarak başlıyor. 1971’de teyzekızı Deniz Topçu ile evleniyor, bir yıl sonra da Deniz Kuvvetlerinde yedek subay olarak vatani görevini yerine getiriyor. Yaklaşık 19 ay askerlik yapan Topçu, Deniz Teğmeni olarak terhis oluyor ve yine Karayollarında bu kez Asfalt Başmühendisi olarak çalışmaya devam ediyor.

Deniz- Ünal Topçu’ çiftinin dünyaya gelen oğulları Mehmet Devrim Topçu (44) ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun oluyor. Siemens firmasında 16 yıldır çalışan Mehmet Devrim Topçu yaptığı evlilikten bir kız çocuğu oluyor.

TOPÇU ÇİFTİ EMEKLİLİĞİ ERZURUM’DA GEÇİRİYOR
Ünal Topçu’nun 47 yıllık hayat arkadaşı olan Deniz Topçu, Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi ve Asliye Hakimliği görevlerinde uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli oluyor. Emekliliğin ardından Deniz hanım, Cumhuriyet İş Merkezinde ofis açıyor ve avukatlık yapmaya başlıyor. Ünal bey ise çocukluk ve gençlik anıları ile dolu Memişağa Sokakta bulunan baba evini yeniden yaptırıyor. Apartmanın ikinci katını kendi için düzenleyen Ünal bey, burayı ofis olarak kullanıyor.

Günün bir bölümünü Erzurum Kalesini gören ofisinde geçiren Ünal bey, kendi zevkine göre apayrı bir dünya kuruyor. Ama burası öyle bir masa, üç- beş koltuktan oluşan türden ofis değil. İçeriye adım attığınız andan itibaren apayrı bir atmosfere giriyorsunuz. Hol ve odalar, dolaplar asırlık objeler, fotoğraflarla dopdolu.

44 YILLIK FOTOĞRAFTA KİMLER YOK Kİ

Ünal Topçu’nun ofisinde bir fotoğraf dikkatimi çekti. ‘Karayolları 12. Bölge Müdürlü (1974)’ başlıklı fotoğrafta kimler yok ki. İsimlere bakar, fotoğrafları yakından incelerseniz siz de onları tanırsınız…

(AYAKTAKİLER- SOLDAN SAĞA): Nihat Demiryürek, İhsan Songül, Mustafa Taş, Necati Ayvacık, Orhan Sungurlu, İbrahim Civelek, Cengiz Al, Sami Yavuz, Salih Acar, Cevdet Güldağ, Celal Yıldırgan, Nazmi Turan, Mehmet İstanbulluoğlu.

(OTURANLAR- SOLDAN SAĞA): Necmetin Demirpolat, Tuat Yıldızdan, Neptün Eken, Ali Beken, Dursun Gökçe, Nurettin Aksu, Ünal Topçu, Turan Çınar, Zeki Karaçuha, İbrahim Polat.

Duvarlarda yer alan diğer siyah/ beyaz fotoğraflara bakıyoruz: ‘Sultan İkinci Abdulhamit tarafından yaptırılan Erzurum Numune Hastanesinin açılışı. 3 Eylül 1902’, ‘1930 yılında eski Hükümet Konağı ve Saat Kulesi.’ Tarihin derinliklerine giren vesikalar bunlar. Eski radyoların yanında Atatürk fotoğraflarından oluşan bir bölüm var. Ancak biri var ki hiç görmediğimiz türden. Akrabası olan TRT eski sanatçılarından Ragıp Topçu’nun Atatürk harflerinden çizdiği orijinal Atatürk posteri. Özetlersek, ‘Sanki Erzurum tarihini yansıtan bir müzedesiniz.

NİNESİNİN RİMELİ VE SİGARALIĞINI SAKLIYOR

Ünal bey, bu ayrıcalığı şöyle anlatıyor:

“Ailemize ait üç dört evin eşyaları. Dedelerimden kalanlar çoğunlukta. Anne annemin rimeli, sigaralığı, subay olan kayın pederime Harbiye’den verilen kılıç bile burada koruma altında. Bir bölümünü de sağdan soldan topladım. Keşke naylon çıkmadan önce toplamaya başlasaydım. Dedemin evindeki bakır siniler, kazanlar, tencereler birkaç parça naylon veya alüminyumla değiştirildi. Kıymeti hiç bilinmedi o değerli eşyaların. “

Aslında bizler de Ünal beyi, Karayolları Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Yolspor’da Kulüp Başkanlığı yaparken tanıdık. Ünal beyin başkanlık yaptığı Yolspor, bir zamanlar atletizm, futbol, boks ve güreşte başarıdan başarıya koşardı. Erzurumspor’da da kısa bir süre başkanlık ve Necati Güllülü’nün başkanlığı döneminde As Başkanlık yapan Ünal bey, mavi- beyaz renklere bağlılığı ile tanınır.

ERZURUM’A İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASINI KURUYOR

Ünal Topçu, İnşaat Mühendisleri Odasının (İMO) kuruluş çalışmalarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Erzurum ve çevre illerde İnşaat Mühendisleri Odası yoktu. Erzurum, Samsun’a bağlıydı. Önce Erzurum ve çevre illerdeki 75 kadar İnşaat Mühendisini bir araya getirdim. Ardından Erzurum’da İnşaat Mühendisleri Odasını kurdum. İki dönem başkanlık yaptım, sonra görevi gençlere bıraktım. Şimdi İMO’nun 200’den fazla üyesi var. Geçenlerde İMO’nun Erzurum’da faaliyete başladığının 25’inci yılı kutlandı. Arkadaşlar bana da şilt verdiler.”
Deniz hanım ve Ünal bey şehirde herkes tarafından ‘dürüst ve saygın ikili’ olarak tanınır. Şehrin önemli isimlerinden olan Deniz- Ünal Topçu çiftine sağlıklı ve mutlu bir ikinci bahar diliyorum. Ünal beyin çay ikramından sonra bizleri uğurlarken söylediği şu huzur dolu mesajı çok anlamlıydı:
“Yaşamıma her şeyden aziz tuttuğum memleketimde devam etmekteyim.”

***