DOĞUTÜRK
2024-08-16 07:14:37

Alın kazma küreği vurun..!

Ömer DURSUN

omerdursunx@gmail.com 16 Ağustos 2024, 07:14

Kendi değerlerine düşman başka bir şehir daha var mıdır bilemem ama kar’ın külfet olduğu, ‘Allah yağdırdı Allah kaldırır’ diyen yöneticileri gördük Erzurum’da. Kimse kar’ın bir nimet olduğunu insanların kayak yapmak için para harcayabileceğini akıl edemedi memlekete ‘Adam boyu kar’ yağdığı yıllarda.

Malum dünyada sayılı, Türkiye’de sadece Erzurum’da bulunan atlama kuleleri diye bir tesis var. Ülkemizde ilk ve tek Erzurum’un ev sahipliğinde yapılan Winter Universiade 2011 kış oyunlarının en pahalı halkası. Bırakın yabancıları Erzurumluların bile yıkıldığını söylediği ama aslında sadece pistlerinin kaydığı ve spor literatürüne, ‘Atlama kuleleri çöktü’ diye geçen ve Erzurumlulara göre de hiçbir işe yaramayan atlama kuleleri…

Erzurum kalesinin önünde ‘Erzurum şehir arşivi’ adı verilen tarihi bir konak var. Geçmişe ait belgelerle dolu. Bakın ne diyor bir belge; ‘’1945 yılında, Kazım Yurdalan’ın belediye başkanlığı döneminde küçük kiremitlik tepesine bir atlama kulesi ile tepenin eteklerine kayakçılar için tesisler yapılmasına karar verildi. Mukbil Aykut tarafından ahşaptan ve 41 metrelik tramplen, 19 Mart 1949 tarihinde açıldı’’.

Bir başka belgede; ‘’1942 – 43 yıllarında, Erzurum’da kayakçılık kadın erkek ve her yaşta halk tarafından rağbet görüyordu. Halkevi spor şubesi 1940’lı yıllardan sonra kayak grupları oluşturmuştur. İlk paten yarışması 29 Ocak 1938’de 30 sporcunun katılımıyla Cumhuriyet caddesinde yapılmıştır. 29 Ekim 1945’de kızlar ve erkekler arasında paten yarışmaları yapılıyordu. 11 Eylül 1944 tarihinde kiremitlik tabya civarında yapılan kayak evi, o günlerde kayak sporu için Erzurum’un en gözde mekânlarının başında gelmektedir’’.

Belgelerde ilk atlayışı Avusturyalı Mayer’in yaptığı bu tahta tramplenden, açılış töreni esnasında Erzurumlu genç kayakçıların da atlayış yaptığı, 1945 yılında yapımı tamamlanan emektar trampenin o dönem Türkiye’nin ve orta Asya’nın tek kulesi olduğu da yer alıyor. Dünkü ahşap tramplenden gelelim bugünkü biblo şeklindeki muhteşem atlama kulelerine. Tek bir faaliyet, tek bir organizasyon yapamayan, alternatif bir turizm modeli geliştiremeyen şehrimin etkili yetkili, atanmış seçilmiş, akil kanaat önderleri..! Toparlanın ve Erzurum şehir arşivine bir gidin. Bir bakın bakalım bu memleket neredeymiş şimdi nerelerde?

Unutmamak gerekir ki; ‘’Yokluğunuz bu âlemde hissedilmiyorsa, varlığınız bu âlemin sırtına yüktür’’.

Yorumlar (5)

Yakup 3 Ay Önce

Neyimiz duzki başkan.

Cemil Aktürk 3 Ay Önce

Devlet sahip çıkıyor milyonlarca para harcamış tesis yapmış Erzurumlular bossa ne yapabilir? Erzurumlular herşeyi devletten bekliyor elindekinin kıymetini bilmiyor. Karadeniz'deki arazi Erzurumlularin elinde olsa bir tanesi durmaz. Ama Erzurumlu Karadenizliler heveslenir. Erzurumlular önce Erzurum sevmeyi öğretmek lazım.

Adem Tekmanlı 3 Ay Önce

Doğrudur neredeysik nereye geldik. Herkes ya gideken biz sürekli geriye gidiyoruz. Tespitin çok güzel

Yüksel 3 Ay Önce

Erzurumlu söylemez söylenir. Haklısın kardeş.

HASAN 3 Ay Önce

Müthiş bir sorgulama yapmışsınız tebrik ederim. Nerdeymişiz nereye gelmişiz ona bakmak gerek

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.