Erzurum’da 915 tane sivil toplum örgütü bulunuyor. Hazırlanan proje sayısı ise sadece 7… Buna karşın öğretim üyesinden esnafa, yazardan şaire, sağcıdan solcuya kadar bin 500’ü aşkın kişinin üyesi olduğu, ortak noktası Erzurum olan, Anadolu’da tek, Erzurum’da en çok güvenilen ve sözü geçen sivil toplum örgütü ise; Erzurum kalkınma vakfı. Yani Ervak. Öyle ki; Konya Selçuk üniversitesinde Ervak, yüksek lisans tezine konu olmuş…
1971 yılında Alman iktisatçı Klaus Schwab tarafından kurulan, 1987 yılında diyalog platformuna dönüşen ve her yıl, İsviçre’nin kış turizmiyle ünlü köyünde yapılan ‘Dünya ekonomik formu’ toplantılarına, ‘Davos toplantıları’ deniliyor. Bu yıl 51. kez yapılacak. Şimdi lütfen dikkat. 14. yüzyılda, ahi şeyhinin başkanlığında, Erzurum’da yapılan yıllık ekonomik toplantılara da ‘’Sultan sekisi’’ deniliyormuş.
Ervak tarafından 1994 yılından beridir her yıl Temmuz ayında düzenlenen ‘Sultan sekisi’ toplantıları, adeta Davos’un ikizi. İş dünyasından siyasete, eğitimden kültür sanata kadar her alandan insanların bir araya gelerek Erzurum’u konuştuğu Sultan sekisinde, Erzurum’un sorunları tartışılıyor. Uzmanlar ve akademisyenlerle fikir alış verişinde bulunuluyor. Yol haritaları belirleniyor.
Sultan sekisi toplantılarıyla, DAP projesi, Ovit tüneli, kış ve sağlık turizmi gibi konular gündeme taşınmış ve hayalden gerçeğe dönüşmüştü. Yine Sarıkamış harekâtı tüm yurda tanıtılmış, Erzurum tabyalarının gün yüzüne çıkarılması sağlanmıştı. 27. sultan sekisi bu yıl, daha önce ‘Ulaşılamayan kaza Tekman’ başlıklı yazımda anlattığım, Tekman ilçesinde yapılacak.
Hindistan’ın bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi der ki; ‘’Gelecek, bugün ne yaptığınıza göre şekillenir’’. İşte Ervak’ta asırlık gelenek, sultan sekisiyle Erzurum’un geleceğini planlıyor.
Şerafettin. 2 Yıl Önce
Tebrikler