Aziziye savunması sırasında Sultan II. Abdülhamit han Erzurum ahalisine bir ferman yazarak özetle, ‘’Başınızın çaresine bakın’’demişti. Mustafa Kemal Atatürk ‘’Vatan daima borçlu kalmıştır Erzurum’a’’ derken, bugün de Erzurum’da en çok kullanılan söz ’Sahipsiz memleket’..!
Rusların aralıklarla üç kere işgal ettiği sonrasında ise Ermenilerin mezalimine uğrayan Erzurum için dönemin cumhurbaşkanlarından Kenan Evren, ‘’Oralara adam gitmez, hayat zor’’ derken, Turgut Özal’da ‘’Erzurumlular gelsin batıda yatırım yapsınlar. Oralarda yapılmaz’’ diyordu. Ve ‘’Erzurum düşerse Anadolu düşer’’ denilen Erzurum’da hiçbir şey değişmedi. Yurtiçinde 1 milyon 930 bin 767 kişilik nüfusa sahip olan Erzurum insanı, ne memleketinde ne de yurt çapında güç olup sözünü geçirmeyi başaramadı.
Bulunduğu bölgedeki tüm şehirlere ağabeylik yapan, kavşak noktasındaki Erzurum’da iş başına gelen hiçbir siyasi Erzurumlunun temsilcisi olmak yerine hep partilerinin neferi olmayı tercih ettikleri için herkese, ‘Uzak şehir’ oldu. Ne muhafazakârların, ne de milliyetçilerin önceliği hiçbir zaman Erzurum olmadı. Karnı doyan arkasına bakmadan, söve söve terk etti şehri.
Bugün küresel iklim değişikliği nedeniyle bin 500 metrenin altındaki kayak merkezleri iptale geçerken, spor kulüpleri yaz kamplarını yüksek rakımlarda yapmak istiyor. İbre Erzurum’u gösteriyor. Ama Erzurum’a ne Kışın ne de yazın kimse gelemiyor. Çünkü, uçak bulamıyor..! 2016 yılında Erzurum merkezli bir havayolu şirketi kurulacağı söylenmişti. Denildiğiyle kaldı. (Detaylar, ‘’Ne oldu bizim Dadaş Air’’ başlıklı yazımda).
Uzun lafın kısası, bu şehrin ekmeğini yemiş suyunu içmiş Ulaştırma bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Erzurum’un hava sahasını açarsa, Erzurum uçuşa geçecek. Aksi halde komşu şehirler bayram ederken, bizler ‘Sahipsiz memleket’ demeye devam edeceğiz.
Özkan Günsüz 4 Ay Önce
essahtan ele kardes
Başaran Çorak 4 Ay Önce
Bizim mahalli basınımız bir dergi bir gazete fazla satayım diye şehrin ne hale düştüğünü görmeyip ağaları meth ettiler, bir örnek vereceğim Karsta bütün tarihi yerler müze haline getirilip koruma altına alınmış turist akımına uğruyor, bizim tarihi eserlerimizde ya âhır yada etrafları çöplük haline gelmiştir. Biz sadece yıkılıp giden Erzurum tarihine seyirci kalıyoruz.
Hüsamettin Alan 4 Ay Önce
Yeni i aklız başıza geldi. Bu şehri herkes kandırmış halen de kandırmaya devam ediyor.
Mehmet Katmer 4 Ay Önce
Çok onemlibir konuda güzel bir yorun. Teşekkürler Erzurumlular maalesef yakalandığı hastalıktan kurtulamıyor.
Mehmet Katmer 4 Ay Önce
Çok önemli bir konuda güzel bir yorum ve haklı istekler. Teşekkürler
Murat Albayrak 4 Ay Önce
Adam gibi bir yazı ama gel görki Erzurum herzaman bu hukumeti destekledi ama verdiğini alamadı
Yılmaz Karabulut 4 Ay Önce
Erzurum hiç bir zaman sahıpsız değildır bazı sıysılerzihnitıne göre yatırım yapmamiş okadar Erzurum’a gidin nasıl şahını olduğunu göreceksin şehrın imarına tarihi eserlerıneesnafa ve vatandaşa verilen kıymetli görün sahıbi var her vatandaş Erzurum’un sahibidir (Asıl sahipsız İstanbul İzmir. Orda yatırımlar sanai var ama insana değer yok tarıhe değer yok şehırde imar yok sahıpsızlik budur
İbrahim Sami 4 Ay Önce
Bir devletin dini adalettir diye buyurmuş Hz Ömer.. Herşeyde adalet! İzmir e Kayseri'ye verilmeyip herşey Erzurum a dahi yapılsa idi... Bu da adaletsizlik olurdu... Ama büyük şehirlere... son dönemde Karadeniz'e yapılan pozitif ayrıncılığa ses çıkarmayan (!) vekillerinizden çok Karadenizli vekillere kızmak(!) gerek. Bir noktada hükümete dur demeliler. Biraz da Erzurum ve Erzurum gibi dışlanmış şehirlere yatırım yapın demeleri hak gereği.. Üvey ana bile bir parça birşeyler verir üveyine...