Geçtiğimiz yıl Uluslar arası Universiade Kış Oyunları'nın düzenlendiği Erzurum, kış merkezi olduğunu tescilledi. Kış oyunları, sportif yönüyle ayrı bir ilgi odağı oldu. Aynı zamanda Erzurum için birçok fırsatı da beraberinde getirdi. Dünyanın sayılı en iyi kayak pistlerine sahip Palandöken'in görkemi, konaklama tesislerinin konforu, havaalanı ile konaklama ve kayak bölgesinin yakınlığı ön plana çıktı.
Elbette turistik açıdan bütün bunlar olumlu fırsatları beraberinde getirecektir. Ancak, Erzurum'un cazibe merkezi olması için birbirini tamamlayan, bütünlük sağlayacak destinasyonların sağlanması da gerekiyor. Kentin yerel yöneticileri kolları sıvayarak projelerini açıklayıp bu bütünlüğe startı vermeye başladı. Kentsel dönüşümün önemini yüreğinde hisseden Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Küçükler, yaklaşık 600 milyon TL ile Kış Oyunları'na yapılan tesis yatırımlarında sonra Erzurum'a yapılacak en büyük yatırım olarak görülen 210 milyon dolarlık dev projeye imza attı. Proje, 25'er katlı Çifte Minerali Medrese mimari üslubuna sahip İkiz Kuleler'den oluşuyor. İkiz Kuleler'de AVM, şehir oteli, rezidans ve eğlence merkezi yer alacak.
Yine Büyükşehir Belediyesi Kültür Yolu Projesi ile Selçuklu döneminden kalma Çifte Minerali Medrese, Ulu Cami ile Erzurum Kalesi'ni içine alan bölge, etrafındaki yapılardan arındırılack ve bu tarihi eserlerin gün yüzüne çıkartılıp kent meydanı oluşturulması sağlanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Mevlana Vadisi adlı proje ile de Çat yolu üzerinin komple çevre düzenlenmesinin yapılmasını, buranın sosyal donatılarının bulunduğu bir alana dönüştürülmesini ve kent siluetinin farklılaşmasını hedefliyor.
Kentin ilçe yerel yöneticileri de bu değişime ayak uydurdu. Üniversiade Oyunları'nın en önemli yatırımı olan ve ülkemizde benzeri bulunmayan Atlama Kuleleri'nin de içinde olduğu Palandöken Belediyesi, tüm mahalleleri modernize ederek ilçesini güzelleştiriyor. Yeşil alanları korumayı ön planda tutan Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Harput'taki kentsel dönüşümle gökdelen projesini hayata geçiriyor.
Ülke genelinde yerel yönetimler arasında 25. sırada bulunan ISO9001 Belgeli Yakutiye Belediyesi ise 100 milyon TL'ye mal olacak Üç Kümbetler Cazibe Merkezi projesi ile kent silüetine katma değer kazandıracak. Mimar olan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, içinde yöresel yemeklerin yenileceği, oltu taşı gibi kültürel değerlerin teşhir edileceği, kapalı fuar alanının olacağı, kent müzesi, kongre merkezi ile butik otellerin bulunacağı 150 dönümlük bu bölgeyi adeta kültür yolu konumuna getiriyor.
Bugüne kadar yerel yöneticilerin çözüme kavuşturamadığı 300 dönümlük kangren olmuş Gezköy'ü kamulaştırarak kentsel dönüşüme artı değer sağlayan Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, termal turizme de yeni boyut kazandırdı. Ilıca'da Termal köy Projesi ile 64 aile kabini yapılacak ilçenin turizm vizyonuna yeni ufuk kazandırmış olacak.
Erzurum, kısa sürede bu yatırımlarla 'Doğu'nun Paris'i' söylemini hak eder duruma gelecek.