Mürselat suresi 27. ayette yaradan buyuruyor ki; ‘’Oraya sabit dağlar koyduk ve size tatlı sular içirdik’’. İsrail oğullarının, Arapların, Türklerin tarihi kaynaklarında ve Kuran ayetinde bahsedilen ‘Kutsal suyun’ Erzurum’da olduğunu biliyor muydunuz?

Yahudilerin ‘Vaad edilmiş topraklar’ dediği alanın kuzey sınırında bulunan Dumlu baba suyu, İncil ve Tevrat’ta da geçer. Anadolu’yu gezen Fransız seyyah Joseph de Tournefort hatıralarında, Dumlu baba için diyor ki; ‘’Fırat ve Aras’ın bulunduğu Erzurum ovası dünya cennetidir. Âdem ile Havva burada yaratıldı. Burası kitabı mukaddeste bahsedilen yerdir’’. İslam kaynaklarında ise; ‘’Eğer Irak ve Anadolu halkı Fırat’ın bereketini ve yararlarını bilseydi, Fırat’ın iki tarafına kubbeler ve duvarlar yapardı. Her afet ve hastalığa yakalanan bu suya girse kurtulur’’ deniliyor.

Yine bir başka kaynak, Kitab-ı Diyarbekiriyye adlı eserde ise Fırat’ın kaynağı olan Dumlu baba için ‘Âlemin göbeği’ deniliyor. (Detaylar, ‘Cennet suyu içer misiniz?’ başlıklı yazımda). Ne yazık ki o Dumlu baba suyu yıllar önce kapatılmış ve beton kafes içine alınmıştı.

Nihayet Erzurum düşünce hareketi öncülüğünde bu esaret sona erdirilerek, ‘Gök ve su’ tekrar buluşturuldu. KUDAKA 2024 yılı destek programına göre; Dumlu dağı suyu ve rekreasyon alanı projesi onaylandı. Yol iyileştirme çalışmaları, çevre düzenlemesi, yıkıntıların bulunduğu alana zaviye ve Dumlu babaya yürüyüş yolu yapılmasıyla beraber yaz ve yayla turizmine kazandırılması için harekete geçildi.

Şayet, çalışmalar profesyonel bir şekilde planlandığı gibi yapılabilirse, aralarında kan ve göz yaşının hiç durmadığı amca çocukları Yahudiler ve Araplar, su molasını Erzurum’daki Dumlu baba’da verecekler..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hayati Dağ 2024-09-03 10:31:13

Mürselat süresindeki ayetin Dumlu baba olduğuna dair kanır var mı? Bunu nereden buldunuz doğrusu çok merak ettim.

Avatar
Hüseyin Ayhan 2024-09-02 08:58:28

Haydi inşAllah her konuyu çok güzel anlatıyorsun. İnşAllah iyi işler yapılmasına vesile olacksın Ömer Dursun.

Avatar
Murat Bulat 2024-09-02 00:25:11

Dumlu Babanın açığa çıkmasında en büyük pay sahibi olan Kazandere Mahallesi Muhtarlıgına ve Ergün Engin Beye çok teşekkür ediyorum.

Avatar
Mikail 2024-08-30 20:10:18

Dumlu babayı güzel anlatmışsın yazar kardeş inşAllah esaret biterde hafta sonları gidip gezip nefeslenecegimiz bir yer olur

Avatar
Zikri Akbaba 2024-08-30 19:57:28

Vali bey tabyalara ve Dumlu babaya çok önem veriyor inşaAllah doğru düzgün birşey yapılır. Yıllar önce şu fabrikası yapıldı ama bir türlü su fabrikaya getirilemedi. Yani burası boş bir yer değil. İsrailiyat hikayesi olma ihtimali var ama isaretlerde yok değil. İnşAllah turizme kazandırılir.

Avatar
Turgut 2024-08-30 12:17:08

MaşAllah maşAllah