Erzurumspor’daki şu talihsizliğe bakar mısınız?

Gidip forvet alıyorsunuz, bin bir türlü umutla transfer ediyorsunuz, bir de bakıyorsunuz sakatlanmış!

Gidip kanat oyuncusu alıyorsunuz, oynatıyorsunuz, çıktığı maçlarda ortaya koyduğu performansa bayılıyorsunuz, bir de bakıyorsunuz sakatlanmış!

Tamam, futbol bol temaslı ve sert bir oyundur, sakatlık yaşanması da haliyle muhtemeldir; ama Erzurumspor’da yaşanan futbolcu sakatlıkları size de çok ilginç gelmiyor mu artık?

Yani bilmiyoruz da, hep bizi mi buluyor bu tür şanssızlıklar?

Futbolculardaki iskelet ve kas sistemi diğer kulüplerde tıkır-tıkır çalışıyor da, bir tek bizim oyuncularınki mi sürekli zorlanıyor, çekiliyor ya da yırtılıyor?

İşin teknik ya da tıbbi yönüne ve neden-sonuç ilişkisine eyvallah!

Ve fakat bir takımdaki oyuncular sürekli sakatlık yaşıyorlarsa şayet; bunun altında farklı nedenler aramanın vakti gelmiş demektir!

Öyle değil mi ama?

Günlerce idman yapan bir takımın oyuncularında hız olmaz mı, dayanıklılık olmaz mı; üstüne üstlük futbolcuların üst düzey bir performans göstermeleri gerekmez mi?

Gerekir elbette…

Ama Erzurumspor’a bakıyoruz, bunların hiçbirisi yok…

Nitekim Galatasaray maçında gördük; bildiğiniz liğme liğme döküldü takım…

Her neyse…

Bu mesele kafamıza takılınca, biz de işin uzmanına soralım istedik ve tanıdığımız bir spor hekimiyle konuştuk…

Mealen şöyle dedi kendisi:

“…İskelet ve kas sistemi sakatlıkları, her insanın başına gelmesi muhtemel bir durumdur. Ancak sporcularda buna daha sık rastlanır, çünkü yoğun aktiviteye bağlı olarak kaslar sürekli bir basınç ve direnç altındadır… Sporcuların sürekli idman yapıyor olmasının sebebi işte budur; buradaki asıl amaç kaslara esneklik, güç, kuvvet ve dayanıklılık kazandırmaktır… İdman denilince akıllara sadece fiziksel hareketlilik getirilmemelidir, bir sporcu için yeri geldiğinde nefes egzersizi bile ‘idman’ demektir… Dolayısıyla idmanlarda önemli olan sporcuya en doğru yüklemenin yapılabilmesidir… Eğer sporcularda doğrudan kas sistemini ilgilendiren sakatlıklar (zorlama-gerilme-çekme-yırtılma) söz konusu oluyor ve bu durum takım ya da gruplar halinde süreklilik gösteriyorsa; fiziksel kondisyondan koşu mesafesine, kas dayanıklılığından, güç ve kuvvet antrenmanlarına varıncaya kadar idman programının gözden geçirilmesi ve nerede hata yapıldığının tespit edilmesi gerekir…”

Evet…

İşin uzmanı tam da böyle diyor…

Dolayısıyla bu işe bir zahmet bakmak lazım; idmanlarda varsa bir aksaklık yahut eksiklik, mutlaka gidermek lazım…

Haaa!

Eğer idmanlar dört dörtlükse ve de en küçük bir sorun gözükmüyor ise; o halde yapana değil, o idmanı biraz da yaptırana bakmak lazım!

Ne dersiniz, haksız mıyız?