Toplumda, barışın ve huzurun sağlanabilmesi, insanlar arasındaki sevgi, saygı, hoşgörü, vefa, paylaşma, dayanışma gibi değerlerin yaşanması ve sahiplenilmesiyle mümkündür.

Kültür kodlarımız vasıtasıyla günümüze kadar gelen bu değerler sayesinde toplumsal dinamizmi sağlayıp yarınlarımıza umutla bakabiliriz.

İdeal toplum yapılanmasında bu değerlerin topyekûn hayata geçirilmesi arzu edilen bir yaklaşımdır. Bu değerler silsilesi içerisinde çok önemli bir konumu olan vefa duygusu, en fazla dile getirilen ama en fazla ihmal edilen bir değer olarak göze batmaktadır.

İçinde bulunduğu topluma katma değer katan, hayırlı işler peşinde koşan, hayatın çeşitli alanlarında insanlara dokunan, yaşam biçimiyle örnek olan, elinden ve dilinden emin olunan, özetle ait olduğu vatanına, milletine olan sorumluluk duygusuyla ömrünü geçiren güzel şahsiyetlerin yaşarken marifet-iltifat ilişkileri içinde hatırlanması ve takdir edilmesi, ne yazık ki bizim toplumumuzda ihmal edilen bir konudur.

Genelde bu vefa duygusunun insanların vefatlarından sonra hatırlanması alışkanlık haline getirilmiş bir uygulamadır. Oysa önemli olan bu insanların yaşarken hatırlanması ve hak ettikleri takdiri görmeleridir.

Konuyla ilgili Ömer Ferid Kam’ın Sağlığında nice ehl-i hünerin bir tutam tuz yoktur aşına / Öldürürler evvel ânı açlıktan, sonra bir türbe dikerler başına sözü geçmişten günümüze böyle bir ihmalin yaşadığını ifade etmektedir.

Ülke sınırları içerisinde az da olsa yaşayan değerlere karşı vefa duygusunu yerine getiren duyarlı insanların ve yapılanmaların olması yüreklere su serpmektedir.

Kocaeli’nde faaliyet gösteren Akça Koca Kültür Platformu bu anlamlı uygulamayı yaşatmaya gayret eden vefalı bir STK olarak gönüllere dokunmasıyla dikkat çekmektedir.

Geçen hafta Akça Koca Kültür Platformu’nun davetlisi olarak gittiğim Kocaeli’nde, yarım asırlık arkadaşım, meslektaşım Ecz. Selçuk Arslan için yapılan Vefa Gecesinde yaşanılan mutluluğa ve heyecana bizzat tanık olmuş, bu anlamlı geceyi tertipleyen Akça Koca Kültür Platformu Başkanı Hasan Uzunhasanoğlu’na ve Onursal Başkan Ahsen Okyar ile Vefa Gecesine renk katan vefalı dostlara teşekkürlerimi sunarken, gıpta ettiğimi de ifade etmiştim.

Bu anlamlı vefa göstergesinin şehrimizde de neden hatırlanmadığı konusundaki mahcubiyeti sorgularken, değerli hemşerimiz Ali İhsan Toraman’ın Hatırla(n)mak Güzeldir isimli kitabının piyasaya çıktığını duyup, ahde vefa duygusunun açıkçası bizde de kaybolmadığının sevincini yaşadığımı belirtmek isterim.

Yıllardır gurbette yaşayan Ali İhsan Toraman’ı yüreği Erzurum için çarpan ve şehrine olan aidiyet duygusu yüksek bir kardeşimiz olarak tanımaktayız.

Şehrine olan vefa duygusunu, şehrin insanlarına vefa göstermek için kaleme aldığı ‘Hatırla(n)mak Güzeldir’ isimli kitabıyla ispat eden Ali İhsan Toraman’ın bu duygusunu yazıya dökmesi vefanın önemli bir göstergesi olarak gönüllerimizde ve hafızalarımızda yer almıştır.

Vefa duygusunu hatırlatan ve içerisinde 153 hemşerimizi anlatan bu anlamlı eseri Erzurum kitaplığına kazandıran değerli kardeşim Ali İhsan Toraman Bey’i, bu vefalı davranışından dolayı tebrik ediyor, şükranlarımla birlikte sağlık, esenlik içerisinde ömrünü sürdürmesini diliyorum.