Ortak çıkar ya da ortak menfaat;  iki insanın ya da ortakların birlikte iş yapmak için ortaklaşa yararlarını gözeterek bir araya gelmesi, ortaklaşmasıdır. Milletler de devletler de ortak menfaat ilişkisi etrafında hayatlarını sürdürürler.  
Ortak menfaatler her şeyden önce, gerçeklere uygun davranmayı gerektirir. Gerçeklere uygun davranmak ise aklın, mantığın, vicdanın,  ahlakın evrensel ölçü ve ilkelerine uymakla olur. Aksine kinin ve nefretin oluşturduğu düşmanca tutum ve tavırla olmaz. Düşmanca tavır ortak menfaati yıkar ve yok eder. Bağımsız, onurlu kendi kendini yöneten egemen bir ülkede, herkes için geçerli olan tek kural vardır, o da ortak menfaatlerdir. Hemen bütün ilişikler buna göre ölçülüp tartılabilir. Bu durum ancak tarihi hafızaya sahip, günlük çıkarlardan uzak bir tutum içerisinde kesin olarak bilinirse daha sağlıklı değerlendirilebilir. Gerek iç gerek uluslararası siyaset, bir çıkar çatışması değil, ortak menfaat işidir. Hedeflerimize kavgayla, nefretle, hürriyetleri kısarak,  gürültüyle ve sertlikle varılamaz. Eğer böyle davranılması halinde soğukkanlı düşünme ve adilce davranma imkânsız hale gelecektir. Yönetim, herkese danışarak ve katılarak gerçekleştirilen bir şeydir. Genel bir görüşe varmak amacıyla yapılan danışma sürecine herkes katılmalıdır. Bu danışma ve katılımın sonucunda oluşan genel görüş, ortak çıkarlara en uygun görüştür.
Yok, eğer ülkede bu ortak çıkarı reddeden, danışmayı ve katılmayı hiçe sayan ve öteleyen ve vücuttaki kanser hücreleri gibi kötü emellerle bir araya gelen gruplar varsa, bunlar iyi niyetle oluşturulmuş ortak menfaat sayılamaz. Bu tutum ve düşüncede olanlar bunun sonucuna katlanmak sorumluluğundan kaçamazlar. Ülkenin ortak çıkarını zedeleyenler kendilerinden başkasını suçlamamalıdır. Ülkenin ortak menfaatinin gerçekleştirilmesi için kesin bir karalılık gösterilmeli, bazıları acı çekecek diye doğru ve sağlam amaçlardan kaçınmamak gerekir. Bu amaçlar hakkaniyet, adalet ve sağlam temelli gerçeklere uygun olmalıdır. Ülkenin ortak çıkarlarını sürdürmek için bu tavır takınılmalı ve bu yöntem uygulanmalıdır. Asla bu tavırdan da vaz geçilmemelidir. Yoksa yanı başımızda yer alan Irak ve Suriye toplumları gibi ortak menfaatleri yıkan dini, siyasi, mezhebi ve etnik düşüncelerin oluşturduğu yok oluşa yelken açarız.    
Milli Mücadelede büyük bedeller ödenerek kurulan devletimizin ortak çıkarı ve amacı herkesi insanca yaşatmaktır. Bu ülkede insanca yaşamak isteyenler de doğru ve iyi yurttaş olmalıdır. Ülkenin üniter yapısını bozmaya kalkmak, teröre destek vermek, kin ve nefret tohumları saçmak, kardeşlik hukukunu çiğnemek kimsenin ortak menfaat olamaz. Tarihten ders çıkarılmayacak ve aynı hatalar devam edilecekse ülkemizde bize sunulan insanca yaşama hakkını kendi ellerimizle yok etmiş oluruz. Bütün bunlar da demokratik kültürün yaygınlaşması, yaşatılması ve evrensel hukuk kurallarının tüm fertler için eşit bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür.