Türk dünyasının ünlü ismi Cengiz Aytmatov diyor ki; ‘’Mesele toprak değildi. Herkese yetecek toprak vardı. Mesele insanların dayanılmaz kötülüğündeydi’’… 1936 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla tarımda stratejik planlama yapıldı. Üretimde organizasyon için Erzurum’da önce "TMO" ardından da 1938 yılında "Tohum ıslah istasyonu" kuruldu. Dünyada eşine az rastlanır birinci derecede verimli toprakların bulunduğu Erzurum’un ıslah istasyonuna ne mi oldu dersiniz? İmara açılarak bugün 36 bin 889 kişinin yaşadığı Şükrü paşa mahallesi oldu..?
Tesadüfe bakar mısınız? Bugün dünyada en çok Buğday, Arpa, Ayçiçek üreten ülkeler savaşıyor..! Yine tesadüfe bakın ki, Çin devleti, iki yıldır harıl harıl Buğday, Arpa, Mısır depoluyor..! Bu hazırlık neyin nesi dersiniz..? Oysa ki, 1952 yılında sadece Erzurum TMO, ülkenin ihtiyacı olan hububatı bölgede ürettirerek depoluyor, geriye kalan kısmını da Yugoslavya, Almanya ve İngiltere’ye (70 bin ton hububat) ihraç ediyordu… Bugün ise bizlere buğday ve ayçiçeği gönderilmesini bekliyoruz. Nereden nereye..!
Erzurum’da ekilmedik bir tek dönüm arazi kalmayacak şiarıyla harekete geçen Erzurum büyükşehir belediyesi, 2019 yılında ekim dikim ve toplamada kullanılacak tüm tarım makinelerinin bir arada olduğu tarım parkını kurmuştu. Her türlü zirai alet ve tarım makinelerini çiftçilerin kiralama usulüyle hizmetine sundu. Yılsonu itibariyle Erzurum’da 168 bin 333 ton buğday, 88 bin 397 ton Patates, 83 bin 460 ton Şekerpancarı, 57 bin 264 ton Arpa, 12 bin 852 ton da Çavdar üterimi gerçekleşti.
Geride kalan yıllarda çok farkında olamadık ancak son yıllarda ne yazık ki gıda bir silah olmaya başladı. Bereketli topraklarımızda ekip biçmek yerine el âlemin eline bakar olduk. Geldiğimiz noktada harekete geçen Erzurum’un ana kent belediyesi, bu yıl da ekilmeyen araziler için proje geliştirdi. Ekilmeyen tarlaları belirli ücret karşılığında kiralayarak ekip biçecek olan belediye, bu çalışmasıyla tarımsal üretimi artırmayı hedefliyor. Artık silkelenip kendimize gelsek mi..?
Büyük hun imparatoru Metehan der ki; ‘’Ne kadar değersiz olursa olsun toprak devletin temelidir, kimseye verilemez’’. Dost var düşman var dünyanın bin türlü hali var. O halde; Topraktan geldik şimdi toprağa dönmenin tam zamanıdır..!