Türk Dil Kurumu 2024 yılının kavramını ‘Kalabalık yalnızlık’ olarak belirlemiş. Tıpkı Erzurum’un yalnızlaştığı gibi, yurdum insanı da yapayalnız..!

Dijital dünyanın geçici ilişkiler sunduğu, derin bağlar kurmayı zorlaştırdığı tespit edilmiş. Yine tespitlere göre, toplumsal bağların zayıflaması ve modern yaşam hevesi, kalabalıklar içinde yalnızlık hissedilmesine neden olduğu, aynı evde yaşayan aile bireylerinin bile aynı sofrada otururken yalnızlık çektiğini ortaya çıkarmış. 2024 yılı sonu itibariyle Erzurum’dan 4 bin 988 kişi, son 10 yılda da 39 bin 936 kişi göç etti. Memleket biraz daha yalnızlaştı… 

Ülkemizde, tek başına yaşayan insanların oranı 2024 yılında, yüzde 70 artmış. İstanbul’da 943 bin 363, Ankara’da 384 bin 201, İzmir’de 363 bin 110, Bursa’da 184 bin 559 ve Erzurum’da da 36 bin 630 kişi evde tek başına yaşıyormuş. Oysaki Şeyh Edebali Osman gaziye verdiği öğütte der ki; ‘’Ananı, atanı say. Bereket büyüklerledir’’. Kuran ayetlerinde, ‘’Sizleri bir erkek ve bir dişiden yarattık. Birbirinizle tanışmanız ve kaynaşmanız için sizleri kabilelere ayırdık’’ denilir. Atasözlerimizde de ‘’Birlikten kuvvet doğar’’ denilir.  

Türk Dil kurumunun tespitine göre, “Sosyal medya kullanımı kalabalık çevre hissi veriyor ancak yalnızlık duygusunu artırıyor’’.  Erzurum’da 645 bin 173 mobil telefon abonesi var. Genç yaşlı, kadın erkek, çoluk çocuk herkes telefonlara gömülmüş durumda. Bu rakama çocuğu yemek yerken, ağlarken, uyumazken, anne baba rahat etsin diye eline telefon verilen çocuklar dâhil değil. Telefonu eline alanın nutku tutuluyor. Saatlerce yapayalnız, uğraşabiliyor. Bir adım ilerisine de  Meta verse deniliyor. Telefondan uzak duranlar, insanları bu sanal evrene hapsetmek için beyinlerini patlatıyorlar.  

Son bir veri ise, ülkemiz nüfus hızının kritik eşiğin altına düştüğü. 2001 yılında 2.38 olan doğurganlık hızı, 2024 yılı sonu itibariyle 1,51’e düşmüş. Erzurum’da bu oran 1,68 seviyesinde. Nüfusun yenilenmesi için tabanın 2,10 olması gerekiyor. Bu duruma göre, yaşlı nüfusa sahip bir ülke olmak için tepetaklak ilerliyoruz..!

Uzun lafın kısası milletçe koro halinde, İbrahim Tatlıses’in ‘Yalnızım dostlarım yalnızım yalnız’ şarkısını söylüyoruz.