Hastane acilleri nüfus, yoğunluk, hastalık bilinci arttıkça muhakkak ki daha zor işler hale gelecektir. Nüfusu yoğun olan yerleşim birimlerinde acil için alınması gereken tedbirler bu yüzden önem taşımaktadır.
Geçtiğimiz hafta içinde Bursa’da bir akrabamız için bir devlet hastanesinde bir saatimizi geçirdik. İşlerin ne kadar karmaşık hale geldiğini akrabalarımızla konuştuk.
Manzara aynen şöyle:
Yüzün üzerinde hasta acilde yataklarda veya sedyelerde yatıyor. Kimisi ağır, kimisi daha hafif hastalar. Kimi hasta ayakta ya da sandalye üzerinde yatak bekliyor.
Sayısı beş altı ile sınırlı hemşire ve hasta bakıcılar her tarafa yetişmeye çalışıyor.
Doktorlar ise sistemin yük yüklediği en ağır ve karmaşık bir durumda sadece insanlara laf anlatmaya çalışırken hastalarla ilgilendiklerini gördüm. Başlarını kaşıyacak zamanları yok! Normal bir insanın dayanma şartlarının çok üzerinde çalışıyorlar! Sinir sistemleri belki de birkaç hafta yerine gelemeyecek şekilde yorgun!
Yüzün üzerindeki hastaya ve en az iki veya üç katı hasta yakınına söz anlatırken, hastalar için doğru bir şey yapabilmenin zorluğu ve baskısı altında çalışan doktorlardan yardım beklemenin bir anlamı olmadığını gördüm.
112 Acil servisinden istediğimiz ambulansta gelenler ise bir hemşire ve bir şofördü. Bu durumu anlamak ise imkânsızdı.
Bir ramazan gecesi ve gecenin geç bir saatinde yanımızda yola düşen bir hasta için ambulans çağırmıştık ve ambulansla bir hasta bakıcı ve bir şoför gelmişlerdi. Bu vakayı o zaman da köşeme taşımıştım.
Hasta gerçekten acil bir müdahaleye ihtiyaç duyuyorsa, gelen hemşirenin veya hastabakıcının ne kadar yardımcı olabileceğini mesela ben tartışmam.
Göndereni sorumlu bilirim.
Gönderenin de yağabileceği bir şey var mıdır; elbet bir de ona sormak lazım!
Hastaya doktor “Sizin durumunuz acil değil, pazartesi normal polikliniğe başvurun” diyor. Hasta “Ateşim var, titretme geliyor, pazartesiye daha iki gün var, ne yapayım, nereye gideyim?” diye soruyor.
Gerçekten acil hasta olup olmadığı muayenesiz, semptomlarla tam olarak konulabilir mi?
Hastanenin acili havasız, kirli ve kokuyor. Temizlik elemanlarının temizliği yetersiz kalıyor, yetişmiyor, yetiştiremiyorlar! Salgın hastalıklar için aciller büyük risk taşıyorlar.
 
Aciller; acil hastalara hizmet için yeterli değildir.
Acil hastalara hizmet verebilmek için, acillerin yapısının değişmesi lazımdır!
Nasıl derseniz; ben baştanbaşa derim!
Kriterim gelişmiş ülkelerin acilleridir! Çağ atladık sözü benim için havada kalan bir övünmedir.
Mevcut durumu inkar etmek, siyasi konuşmak, siyasi bakmak çözüm değildir.
Acil sağlık hizmeti bir gün herkese lazım olabilir!