BAŞKAN, ERSAN GEMALMAZ DÖNEMİ
Erzurum ne yazık ki belediye hizmetleri noktasında hiçbir zaman istediğini alamadı. Saltuklu Devletine başkentlik etmiş olan kentte, belediye hizmetleri her dönemde ağır aksak yapıldı. Erzurumluları dinleyerek hazırladığım ‘Erzurum’un Büyükşehir serüveni’ adlı yazı dizisini sizlerin beğenisine sunuyorum. Erzurumlular şehrin bir türlü büyükşehir olamadığı fikrinde birleşirken, umutların adresi yeni başkan Mehmet Sekmen.Erzurum’un büyükşehirdeki 21 yılını anlatan yazı dizisini umarım beğenirsiniz.
Yıl 1994. Erzurum siyasi bir kararla Samsun ve Adapazarı’nın ardından Büyükşehir statüsüne kavuşur. Şehirde kimileri gururlanır kimileri ise eleştirir. Erzurum artık Türkiye’deki 16 büyükşehir’den biridir. O dönemde belediyeciliğin kitabını yazan Refah Partisi halkın gönlündedir. RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, 1995 yılında yapılacak yerel seçimlerde Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı için  Prof. Dr. Ersan Gemalmaz’ı aday gösterir. Gemalmaz, mütevazi, dürüst bir bilim adamıdır. Yapılan yerel seçimlerde Erzurum’da Refah partisi, Büyükşehir başta olmak üzere, Yakutiye, Kazım Karabekir, Dadaşkent ve Yenişehir ilk kademe belediyelerini alarak, büyük bir zafer kazanır. Şehir halkına göre, artık her şey yoluna girecek ve Erzurum’da  Refahlı yıllar başlayacaktır. Ancak başkanların işleri o kadar kolay olmayacaktır.
Konya Milletvekili Necmettin Erbakan’ın Başbakan olduğu Refahyol hükümetinin kabinesinde Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ile Erzurum Milletvekili Lütfü Esengün Devlet bakanı olarak görev yapmaktadır. Ersan Gemalmaz, Büyükşehir statüsündeki Erzurum’da hizmet için harekete geçer ancak belki deErzurum tarihinin en zor başkanlığını yapar. Makam aracı bile haczedilerek altından alınır. Bu dönemde Abdullah Gül’ün Kayseri’sinde adeta yeni bir şehir inşa edilirken, Başbakan Erbakan’ın memleketi Konya’da da büyük bir sanayi hamlesi başlar. Lütfü Esengün’ün memleketi Erzurum’da ise yaprak kıpırdamaz.
O yıllarda Erzurum kış aylarında aşırı derece de kar yağışı almakta ve bir şehir bütçesi kadar para karla mücadeleye harcanmaktadır. Belediye kar mücadelesinde yetersiz kalmakta ve yüksek sesle eleştirilmektedir. Tepkilere dayanamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ersan Gemalmaz, bir basın toplantısında belediyenin içinde bulunduğu durumu özetleyen şu cümleyi kurar; ’Allah yağdırdı, Allah kaldırır’...!
Şehrin ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Gemalmaz, beş yıllık görev süresinde  şehir adına önemli hizmetlere imzasını atamadı. Bosna Caddesi o dönemin en önemli icraatı oldu. Yakutiye Belediyesiyle birlikte açılan Çaykara Caddesi de Gemalmaz döneminin hizmetlerinden oldu. Gemalmaz, daha çok altyapı yatırımlarına yöneldi ancak bir  çoğu proje aşamasından ileri gidemedi. Bugün kentte kullanılan altyapı Ersan Gemalmaz döneminin icraatlerindendir.
Görev süresinin sonlarında işçisine maaş ödeyemeyen bir belediye haline gelen Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Refah’lı yıllarda belediye hizmetlerinden beklediğini neredeyse hiç alamadı. Zorlu bir beş yılın sonunda Prof. Dr. Gemalmaz, ikinci kez aday olmadı ve şehirden göç edenler kervanına katılarak, Samsun’a yerleşti.
Gemalmaz, görev süresi içinde dürüstlükten hiç taviz vermedi. Halkın sevdiği ve saydığı bir başkan oldu ancak gözle görülür bir icraatı olmadığı için başarısız reis olarak belediye albümünde yer aldı.
DEVAMI HAFTAYA ÇARŞAMBA…