Kuran-ı Kerim’i kendi dilimizde anlamaya çalışarak okuduğumda (ki ilk farz olan ibadet) Allah’ın bizden yapmamızı ve yapmamamızı istediği emirlerini görüyorum. Ve anlıyorum ki yapmamamızı istediklerini yaptığımızda, yapmamızı istediklerini yapmanın da pek makbul olacağından emin değilim!

Allah, şirke girme, haram lokma, hileli mal üretme, insanları kandırma, israf etme, adaleti çiğneme, ana-babaya bakmama, tartıda hile yapma, faiz alıp-verme, yalan söyleme, kovuculuk yapma, iftira etme, fuhuşa yaklaşma, içki içme, kumar oynama gibi konularda yasak koymuş. Bunların haram olduğu Kuran’da buyrulmuş. Bu haramlar Hz. Muhammed (SAV) ’ın peygamberlik gelmeden önce de hayatında yer almamıştı. Bu yüzden müşrikler bile O’na Muhammed-ül Emin demişlerdi. Biz eğer Peygambere ümmet olma iddiası taşıyorsak ki taşıyoruz; bu haramlardan titizlikle uzak kaçmalıyız, yaklaşmamalıyız! Kimseyi ve kendimizi kandırmamalıyız!

Bu haram sayılanları yaparak, Allah’ın yap dediği farzları yapmanın, Allah katında nasıl bir karşılığı olabilir; bunu Allah bilir.

Bu yüzden Kuran’ı iyice anlamaya çalışarak okuyup, kendimizi Allah’ın men ettiklerinden uzaklaştırıp, yapmamızı istediklerini de yapmaya çalışmamız gerekiyor!

Her Müslümanın kendisiyle yüzleşmesi, kendisini ölmeden önce sorguya çekmesi, kendisinin Kuran hükümlerine ne kadar uyduğunu sadece kendisine söylemesi, kendi kendinin Müslümanlığını puanlaması, kendi hayrınadır.