Eskiden Erzurum’a fabrika yapılmaz denilirdi, şimdi arsalar yetmez oldu. Kış aylarında kar külfetti, şimdi nimet. Aradan yıllar geçti, her şey değişti. Eskiden gençler 18-23 yaş arasında evlenirken, bugün evlenme yaşı 25-28 oldu. Beş yıl sonra evlilik yaşı 30-33 olacak. Bu da nüfusun azalacağı anlamına geliyor. Bugün Erzurum’un genç nüfusu, 138 bin 17 kişi.
Erzurum’un sigortalı sayısı 170 bin 240 kişi. Memur sayısı 36 bin 622 iken, özel sektörde çalışan sigortalı sayısı da 133 bin 618 kişi. Erzurum’da İlk orta ve liselerdeki öğrenci sayısı 170 bin. Her yıl 15 bin Erzurumlu genç, iş hayatına atılıyor. Yani Erzurum'da 14 Mayıs seçimlerinde seçilenler yılda 15 bin kişilik istihdam sağlamaları gerekiyor.
Nüfusunun yüzde 65’i şehirde yaşayan, köy nüfusu 263 bin 856’ya kadar düşen, topraklarının % 65'i mera olan Erzurum’da önümüzdeki beş yıllık dönemde tarım ve hayvancılıkta sıçrama sağlanıp, göç tersine çevrilmesi gerekiyor. Aksi halde, 1 milyon 173 bin 874 kişilik Erzurum dışındaki Erzurumlu nüfusu artmaya devam edecek.
Yapılan son seçimlerde Tekman, Karayazı, Karaçoban ve Hınıs ilçeleri, tercihlerini Yeşil Sol Partiden yana yaptı ve YSP’li bir vekilimiz oldu. Bu ilçeler yeterince geliştirilmeyip, kırsaldaki yaşantıları kolaylaştırılmazsa, sonraki seçimlerde bir olan vekil sayısı artacak. Bunu görmek için uzman olmaya gerek yok.
Uluslararası uçuşlara açık havalimanı olan Erzurum, konumu ve Tiflis-Kars demiryolu üzerinde bulunmasından dolayı Türkiye yüzyılının merkezi olabilir. Liman bağlantılarıyla Anadolu’ya, Kafkaslara ve tüm Asya’ya bir merkez olma özelliğine sahip. Sağlanacak teşviklerle, desteklerle tarım ve hayvancılık, turizm, eğitim, sağlık ve sanayide ‘Odak şehir’ olabilir. Erzurum’un kızıl elması yeni seçilen vekillerin vizyonlarına ve misyonlarına bağlı.
Şehrin gelecek beş yılına talip olan vekilleri Erzurumlu seçti. Memleketin geleceğini şekillendirmek artık vekillerin performansına bağlı. Yapacakları her icraat, gelecek seçimlere teminat olacak. Aksi halde hem kendileri hem de şehir kaybedecek..!