Hayatımızın hangi durumlarında nezaketi terk ederek kazançlı çıkmışızdır?
Nezaket; insanım diyen her yaratılmış Adem-Havva torununun huzurlu, gül kokulu, sakin limanı değil midir?
Nezaket her durumda insanlığın muhteşem simgesi!
Nazikseniz, değerlisiniz! Nezaket kayboldukça insanlık da kayboluyor!
Beşer ile hayvanat arasındaki çizgi; muhakkak ki; nezaket!
Asalet, bilgi, görgü, vakar, saygınlık, incelik; nezaket!
Trafik cidden büyük nezaket isteyen nazik bir konu!
Her gün artan insan ve araç yoğunluğunda; trafiğin acilen nezakete ihtiyacı var!
Stres; asrın hastalığı! Trafiğimiz korkunç stres yaratan bir çeşit yaşam tarzımız! Herkesin işi acil veya acil değil ama acil!
Çok yakından tanıdığınız kibar bir insan bir bakıyorsunuz aracında seyrederken dinden, kitaptan çıkıyor!
Çok nazik bir insan bakıyorsunuz arabasının şoför koltuğunun yanında bir beyzbol sopası!
Ve çok kibar geçinen birisinin ağzında bir bakıyorsunuz galiz küfürler!
Eyvah ve elveda nezaket!
 
Trafikte Devlet Nerede Olmalı?
1-   Konvoy yapan araçlara artık yolların yetmediği, normal seyirde bile zorlanılan cadde ve sokaklarda izin verilmemelidir. Konvoy şehir içinde hele hele şehir dışında yasaklanmalıdır! Konvoy yapan araçlardan bir bakıyorsunuz bir iki kişi hiçbir kural tanımadan makas atıyor, hızlanıyor, ani fren yapıyor veya bir bakıyorsunuz iki araç yan yana sohbet ediyor hızları 10 km konvoy dışında işi acele olan insan, normal seyreden insan, ambülâns, polis arabası, itfaiye araçları nasıl yol bulup geçsinler?
2-   Ana caddelerde, sokak aralarında tek yönlü parka izin verilmelidir. Sokaklarda karşılıklı parka izin verilmemelidir.
3-  Artık ana caddelerde park etmiş araçların arkalarına ikinci hatta üçüncü sıra araç park edilmeye başlandı! Bu hem trafiği içinden çıkılmaz bir duruma sokuyor hem de aracını park ettiği yerden çıkaramayan insanların park etmiş araç sahipleriyle kavga etmelerine sebep oluyor!
4-   Dar sokakların bütünü tek yönlü trafiğe açık olmalıdır. Aksi takdirde iki araç karşı karşıya gelmekte ve hem trafik uzun zaman tıkanmakta hem de insanlar kavga etmekte veya kavganın eşiğinden dönmektedirler!
 
Trafik bakım isteyen, güncellenmek isteyen, sevgi isteyen, sabır ve en fazla nezaket isteyen ruhumuz kadar ince, canımız kadar kıymetli hayatımızın bir parçası!
Nasıl ki evlerimizin içine özen gösterip, boyuyor, bakım yapıyor, temizliyor, kendi kurallarımızı koyuyor, ortalığı topluyor ve güncelliyorsak; trafik de ister araçlı, ister yaya hepimizin ortak meselelerinden birisi ve herkesi aynı derecede ilgilendiriyor!
Herkes eşit ağırlıkta sorumluluk almalıdır.
Elbette eşit ağırlıkta ilk görev düşen sayın il yöneticileridir! Kurallar kontrol edilmeli, uygulanması sağlanmalı, güncellenmeli ve takip edilmelidir!
Sayın yöneticilerimizin dikkatine sunuyorum!