Satranç bilirsiniz, bilmezsiniz ama hayatı yaşarken iki adım sonrasında ne olabileceği konusunda fikrinizin ve tedbirinizin kıymeti tartışılamaz. Trafik için bunu düşünebilirsiniz!

Satranç bilirsiniz, bilmezsiniz ama hayatı yaşarken iki adım sonrasında ne olabileceği konusunda fikrinizin ve tedbirinizin kıymeti tartışılamaz. Bu hem sizin hem karşınızdaki insanın hayatta kalabilmesi ve güveni için esastır! Satranç oyunu size bir adım sonra ne olacağını düşünmenizi öğreten bir oyundur!

Nasreddin Hoca eşeğe ters binince komşusu; “Hocam eşeğe niye ters biniyorsun” demiş. Hoca, “Arkadan gelen tehlikeleri görmek için” demiş”. Komşusu “Hocam, ya tehlike önden gelirse” demiş, Hoca, “Onu eşek bile görür” diye cevaplamış!

Trafikteki tehlikeyi varın siz söyleyin?

Trafik kurallarını angarya olarak görerek maalesef sınırsız sayıda insan yollara düşüyor. Amaçlar aslında hep aynı; yuvaya ulaşmak, sevdiklerine kavuşmak veya sevdiklerine sevdiklerimizi ulaştırmak!

Her arabaya bir trafik polisi oturtmanız mümkün olsa bile gene bir kısım insanlarımızın hata yapmayacağını garanti etmek mümkün değil!

Kazalara bahane aramanın herhangi bir gereği yok! Bu kazalar bilerek, kasıtlı ve taammüden kazalar! İlla bir kişi onulmayacak bir hata yapıyor.

Kırmızı ışıkta durmamak, geçmek; çok büyük bir hata! Çok büyük hatalar genellikle çok akıllı veya akıllı insanlar tarafından işlenmezler. Kırmızı ışıkta geçenin taammüden cinayetle yargılanması bana çok ağır gelmez! Yaz tatilim boyunca kaç defa şahit oldum; unuttum sayısını!

Rus ruleti oynamak gibi; kime dek gelirse.

Yollarda düğün konvoyları! Bu konvoylar ya çok hızlı ya inadına yavaş! Her ikisi de yol keserek trafiğe engel olmak suçu işliyorlar! Solla sollayamıyorsun, onlarla git olmuyor, çare; sağa çekip beklemek! Saygısız ve gereksiz! Şehir içi dışı fark etmiyor, devlet burada tedbir alacak, video çekimi başta olmak üzere konvoy oluşturmayı yasaklayacak!

Trafikte makas atma, adam gibi yolundan ve hız limitinden seyredemeyen insanlar hava atmak amaçlı sürekli tehlikeli vaziyette makaslar atarak ilerliyorlar!

Ambülanslara yol vermemek! İzahı olmayan bir durum olmasına rağmen, bakıyorsunuz ambülansın önündeki araçlar hala yol açmıyorlar, sağa çekip durmuyorlar ve yollarına devam ediyorlar!

Kurallara uymamak! Trafik imtihanına 1976 yılında girmiştim! Aklımda kalan kuralların ilkleri, tırmandığın vitesle in, aracını yol, hava şartlarına göre kullan! Virajlı, çok ve tek şeritten verilmiş bir yoldan geliyorum, arkamdan vurdu vuracak gibi hızla geliyor, yetmiyor çarpışan otomobil sanıyor galiba kullandığı aracı; beni sağa doğru ittirerek daracık yolda sollayıp geçiyor; pes!

Hız felakettir! Bir aşağılık duygusu mudur, güç gösterisi midir; anlamak mümkün değil, dar alanda, virajlı “yollarda freni ve hatta kornayı çok kullanıyorsan; şoförlük senin işin değildir”, yapma ve başkalarına da kıyma; derdi bir ağabeyim!

Makinada gaza basınca araç hızlanıyor, şoförün katkısı ve gücüyle alakalı değil. 100 metre yürü, koş, başka birisiyle sporda karşılaş; gücünü görsünler; amaç güç göstermekse!

Şehirlerarası yollarda cepler dışında aracını park etme, park etmeye mecbursan mutlaka arkaya işaret levhası koy, işaret levhan yoksa yola çıkma!

Cep telefonu kullanma! En çok rastladığım durum, adama korna çal, ışıkla ikaz et, el salla hiç umurunda değil, tek eliyle araç kullanıyor bazen diğer elinde de sigara! Gelin zekâsını düşünün, muhatap olun(!)

Anayola çıkışlarda durmama! Tali yoldan gelen araçlar durmadan kendilerini anayola atıyorlar! Kaza kaçınılmaz!

Devletin yapacağı tabii çok görev var! Aslında trafikte devletimiz başarılı, polislerimiz özverili! Buna kışın yollarda kalan şoförlere yardım ederken canlarını tehlikeye attıklarına kaç defa şahit oldum!

Devlet eğitime daha çok önem vermelidir. Okullarda düşünceyi geliştirecek felsefe, satranç gibi derslere ihtiyaç vardır!

Trafik cezası yazmak çok zaman yeterli gelmiyor, yukarıdaki gibi araç kullanan insanlara kendi ceplerinden psikoterapi aldırılmalı ve ehliyetine bir müddet el konmalıdır. Yol kesen konvoylarda ise her araç başına para cezası uygulanmalı ve psikoterapi aldırmak gibi önlemleri kaçınılmazdır!