Erkeklerin 17, kadınların 18 yaşında, başladığı, şehirdekilerin köydekilere göre daha çok kullandığı, günde 223, yılda 80 bin kişiyi öldüren şey nedir?
Bahsettiğim şey haram mı yoksa mekruh mu olduğu hep merak edilen sigara? Kuran’da sigarayla ilgili bir hüküm yok. ‘Sağlığa zararlı olan haramdır’ diye de bir prensip yok. Kitapta belirtilmemiş alanlarda Allah, insanların aklını kullanmalarını istemiştir. Çünkü Kuran’da yaklaşık olarak 600 yerde ‘Düşünmez misiniz’ ‘Akıl etmez misiniz’ denilir.
Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri sıklığı çalışmasına göre; Ülkemizde en çok sigara 25-44 yaş aralığında içiliyor. Erkekler 55, kadınlar 45 yaşından sonra sigarayı bırakmaya karar veriyor. Erkekler günde 17, kadınlar 11 adet sigara içiyor. En çok sigara Marmara, İç Anadolu ve Erzurum'un da içinde bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde içiliyor. En az sigara kullanan bölge ise Karadeniz.
‘Oruç tutan şehir’ Erzurum’da şu günlerde, çarşı pazarda suratı asık, dokunmadan patlayan stresli tipler var ya işte onlar birer sigara tiryakisi. KOAH hastalıkları derneği başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, ‘’Ramazan’da tiryakilerde gerginlik, baş ağrısı ve yorgunluk beliriyor. Asıl tehlike iftar sonrasında içilen sigara. Tansiyon yükselmesiyle beyin kanaması ve inme meydana gelebiliyor’’ diyor.
Bu arada ülkemizde sigara satışı 2023 yılında, 137 trilyon 400 milyar adete ulaştı. Hasılat ise 288 milyar lira. Sigara satışı tüm dünyada düşerken, Türkiye’de son on yılda yüzde 50 arttı. Yani demem o ki, ciğerlerinizi bayram ettirmek için söndürün artık cigaranızı. O sizi bırakmadan siz onu bırakın.
Aksi halde son çekişiniz olabilir..!