Sayın Erzurum Belediye Başkanları!

Belediyelerle ilgili eleştiri- teşekkür çizgisi dışında Erzurum halkı, öncelikle de gençliği için bir aksiyon planı düşünüyorum. Benimkisi Erzurum için bir düşünce ve öneri!

Eskiden beri Erzurum’da insanların “canım sıkılıyor” dediklerini duyarım, bilirim. İnsanlardaki can sıkıntısının en büyük sebebi bizzat kendileridir; o da düşüncelerinden, hareketsizliklerinden kaynaklanır. Can sıkıntısı hastalığına yakalanmamak için binlerce alternatif vardır. Hiçbir şey yapamayan insan iki saatlik bir yürüyüş ardından on beş dakika evde aletli- aletsiz jimnastik hareketleri yapsa, kendi dünyasının bir sürü şeyi değişecektir. Uzmanlar öyle yazmışlar, öyle söylüyorlar.

Yabancı televizyon kanallarında hafta sonları birçok dalda yapılan amatör spor yarışmaları yayınlanmaktadır. Bu tür yarışmaların maliyetleri ve ödülleri oldukça düşük bir bütçe istemektedir. Daha çok insanları sosyal olarak bir araya getirmek, hoş vakit geçirmek, minik motivasyonlarla insanların morallerini yükseltmek, kahvehanelerden, kapalı alanlardan açık havaya çıkarmak, insanlar arasında bir bağ kurmak gibi birçok amaca hizmet eden bu yarışmaları düzenlemek; Erzurum’a yapılacak büyük bir iyiliktir. Ayrıca kötü alışkanlıkların başında gelen maddeleri kötüye kullanma alışkanlığı; (sigara, alkol, uyuşturucu) insanların sosyalleşmeleri, doğaya, yarışmalara açık olmaları ile kötü alışkanlığa yatkınlık azalabilir veya başlamamış olur!

Amatör olarak yapılan sporlarda belki yeni sporcular çıkacak, milli takımımıza yarın yeni sporcular bile yetişmesine sebep olarak milli takımımıza da katkılar sağlayacaktır.

Yarışmalar çamurda bisiklet kullanmak, kısa mesafelerde ağırlık taşımak, atlama, koşular, dart, okçuluk, cirit atma, gülle atma, dağcılık, tırmanma, (yeni gelişen spor dalı) doğa yürüyüşleri, koşu, engelli koşu vs. ve daha bir çok alanda yapılabilir. Başlangıç olarak bir dal, daha sonra imkanlar ölçüsünde başka yeni spor dalları ilave edilebilir. Bu yarışmalarda engellilerimiz ve yaşlılarımız arasında da başka kategorilerde yarışmalar düzenleyerek, yaşama bağlılıkları, yaşam sevinçleri artırılabilir.

Gençlerimizin, engelli vatandaşlarımızın, yaşlılarımızın enerjisini doğru yolda boşaltmasının ve tabiata, yarışmaya yönlendirilmesi Erzurum’a hem bir güzellik, hem yeni heyecanlar, hem sosyalite kazandıracaktır. Yarışmaya katılmayan, katılamayan insanların da kardeşlerinin, çocuklarının, torunlarının veya sevdiklerinin yarışma heyecanına ortak olması ise ayrıca hayata katkı sağlayan duyguların gelişmesi için önemlidir. Bir yarışmaya katılabilmek medeni cesaret duygusunu ve yarışmacı ruhları yükseltecektir.

Erzurum Belediye’lerinin sayın başkanlarına düşüncelerimi arz ediyor, saygılarımı sunuyorum.