Solingen ustayı tanır mısınız? Haçlı seferlerine katılan ve Müslümanlardan çeliğe nasıl su verildiğini öğrenen Alman usta, köyünde bir demirci dükkânı açar. O köy bugün Almanya'nın en büyük sanayi kenti Solingen’dir.
Allah, Nahl suresi 12 ayette buyuruyor ki; ‘’Güneş ve ayı hizmetinize verdi. Aklını kullanan bir toplum için nice dersler vardır’’. Önümüzdeki on yılda, güneş dünyanın en büyük enerji kaynağı olacak diyor uluslararası enerji ajansı. Evlerde, işyerlerinde, tarımda, sulamada, afet hallerinde ve ulaşımda güneş enerjisi kullanılabiliyor.
Erzurum, yüksek rakımından dolayı güneş ışınlarını en dik ve etkili şekilde, (Yıllık bin 700 saat ve günlük 8 saat) alıyor. Detayları (Güneş topla cebin için) başlıklı yazımda aktarmıştım. Erzurum’da sürekli güneşe yatırım yapılıyor. 27 megavat santral var. 20 daha yapılıyor. Diyorum ki, kafamızı Solingen usta gibi çalıştırsak mı..?
Erzurum’u ızgara şeklinde raylarla döşesek, sonra da güneş enerjisiyle çalışan tramvaylar yapıp, akaryakıta vereceğimiz parayı, tarıma hayvancılığa harcasak hoş olmaz mı? Sahi, biz 129 günde, sacları eğip, demirleri bükerek, çekiçle penseyle ‘Devrim’ otomobili yapmamış mıydık?
Kaldı ki, yeni bir şey icat etmeyeceğiz. Otobüs şeklinde vagonlar yapacağız. Bizim Erzurum teknik ve Atatürk üniversitesi mühendislik fakülteleri bu tramvayı gözleri kapalı yaparlar. Üstüne paneller yerleştirip yola çıkacağız. Keşke bir deneseydik..! Benimkisi hayal işte.
Durun hele. Avustralya'nın Melbourne şehrinde tüm tramvay ağı güneş enerjisiyle çalışıyormuş. 750 bin araç trafikten çekilmiş..! Bizde ise, yakıta zam otobüse devam..!