Malum dünyada oluşturulan suni bir kıtlık var. Haliyle de her şeyin fiyatı artıyor. Dünyada gıda hızla bir politikaya dönüşüyor. ‘’Üreten ayakta kalır, üretmeyen tökezler kalır’’ düsturuyla harekete geçen Rusya, devasa seralar kuruyor ve tarımda önümüzdeki iki yılda 45 milyar dolar ihracat hedefliyor. Erzurum’un termal turizm merkezi Aziziye ilçesi de Türkiye’nin sebze ve meyve üretim üssü olmak için ilk tohumu toprağa atıyor…
Yıllarca şehrin çermik ve mesire alanı olan Ilıca, ne yazık ki bir arpa boyu yol alamadı. Muhammed Cevdet Orhan’ın direksiyona geçmesiyle ilçeye hizmet tohumları ekildi. Müthiş bir proje start alıyor. Termal sera. İlçede 13 dönüm alan üzerine kurulan dev seralarda çermik suyuyla Domates üretimi yapılacak. Başkanın hesabına göre, ayda 25 ton, yılda 300 ton Domates üretilecek ve ilçe üretim merkezi haline gelecek. Küçük bir bilgi; Erzurum’da tarımsal üretimle yılda 20 bin 844 ton meyve, 34 bin 140 ton da sebze üretiliyor.
Topraksız tarım modeliyle üretim yapılacak seralarda nitelikli eleman ihtiyacı da ilçedeki Tarım lisesinden sağlanarak gençler tarımsal üretimle bütünleştirilecek. Özel sektöre yeni bir iş modeli sunulacak ve kent ekonomisine para akışı sağlanacak. Yıl boyunca üretim yapılacak olan termal seralar için Erzurum Ziraat Mühendisleri odası başkanı Hasan Ali Kayabaşı da diyor ki; ‘’Yüksek rakımın etkisiyle kısa dalga ışınları Erzurum’a her zaman dik ulaşır. Bu da termal seralarda Domatesin rengi ve aromasını en lezzetli hale getirir’’.
Yine küçük bir bilgi; 2014 yılında Ağrı’nın Diyadin ilçesinde de termal (Jeotermal) seralar kurulmuştu. Aradan geçen zamanda ilçede yıllardır Domates ihracatı yapılıyor. Atalarımız derler ki; ‘’Toprağı işleyen ekmeği dişler’’. Sanmayın ki bu bir hayal. Ilıca’da da ilk tohum birkaç güne kadar toprakla buluşacak. Aziziye’nin ileriyi gören genç başkanı Orhan’ı bu projesinden dolayı tebrik etmemek mümkün mü? Helal olsun sana Muhammed başkan..! Sen tohum saç başkan, bitmezse toprak utansın..!
Ne diyelim; Bereketli olur inşallah..!