Bu yazıyı öğretmenlerin ve öğrencilerin günümüzde başta kıyafet olmak üzere sosyal ortamlardaki davranış ve davranış bozukluğu olarak düşündüğüm durumlarından dolayı kaleme almak ihtiyacı hissettim.

Nurettin Topçu Taşralı adlı eserinde üç mesleğe sitem etmekte ve görevlerinde ahlaklı, bilgili, aydın, milliyetçi ve adaletli oldukları takdirde ülkenin kalkınabileceğini söylemektedir.

Öğretmenler, imamlar, muhtarlar!

Öğretmen öğrencilerine hitap ederken onların bir birey olduğunu unutmadan, kişisel bütünlüklerini ayakta tutarak hitap etmelidir.

Öğretmenlerin en önemli görevleri öğrencilerinde bilinç oluşturmasıdır. Öğrenci, öğrenciliği başta olmak üzere her duruma karşı bilinçli olabilecek şekilde yetiştirilmelidir. Öğrenci olma, insan olma, davranış bilinçleri, aile, toplum, vatan, aile, aydın olma bütün canlılara faydalı olma, ahlak, adalet, dürüstlük, çalışkanlık, nezaket bilinçleri genç beyinlere inşa edilmelidir.

Genç nesillere paraya, makama değil insana saygı göstermenin esas alındığı bir bilinç, tevazu, bağımsızlık ve sosyal olma ve çok önemli olan kitap okuma bilinci verilebilmelidir.

Öğretmen, öğrencilerinin mantıklarına hitap etmeli ve öğrencilerinde kıyaslama ve saymanın ve istatistiklerin önemlerini belletebilmelidir. Toplum içinde azarlamamalı, güleryüzlü olmalıdır.

Manevi değerler olan ve toplumu ayakta tutan milli geleneklerimizi öğrencilerine hayat hikâyelerinden örneklerle anlatmalıdır. Dede ve ninelere, toplumun en küçük parçası olan aileyi sevmeleri gerektiği ve fedakârlıklarda bulunarak insanlara hizmet etmeği anlatmalıdır. Komşu, akraba, arkadaş, çevre, doğa, hayvan sevgisinin ve bunları korumak, yaşatmak için çaba göstermenin insanları insan yapan en önemli unsur olduğu bilinci aşılanmalıdır.

Bireyciliğini aile ve toplumun üzerinde tutmamayı, bunun egoistlik sayılabileceğini, egoizmin ise sosyal bir hastalık olduğu üzerinde derinleşilmelidir.

Cimrilik, tembellik, başta akrabalarla ve insana her ters gelen için sifonu çekmenin, ilişki kesmenin ve her anlamdaki kötü ahlakın insanlarda değiştirilmesi gereken bir düşünce ve davranış olduğunu genç beyinlere anlatmak lazımdır.

Öğrencilerine spor yapmanın, yarışçı ve yenilikçi olmanın ve gökkuşağındaki renkler gibi olan düşüncelere saygılı olup önyargılı davranmamanın bilinci verilmelidir.

Öğrenciler iletişimin olmazsa olmazı dinlemeyi ve iletişim kırılma noktaları hakkında bilgilendirilmelidir.

Her milletin milli hafızalarında milli idealleri vardır, bunlar o milleti bağlayan ülkü bağlarıdır. Ülkü bağlarımız öğrencilerimize anlatılmalıdır.