İnançlar, hayatımıza yön veren İlahi belge, bilgi, değerler, toplum yargıları, kişisel kavramlar, teoriler ve kişilerin kendi kuramlarını ifade ile yön veren kurallar toplamıdır.

Bütün kavramlar ve kurallar kendi içerisinde hayatlara yön verirler. İnsanların savundukları herkesin kendi düşünce ve inançları içinde olması gerektiğini düşünmeleri ve bu konuda eylem yapmaları ise tartışmalara ve çatışmalara sonunda savaşlara sebep olurlar!

Bu yüzden başkaları gibi düşünmemizi, inanmamızı, hareket etmemizi beklemek, kendimiz değil başkaları olmamızı istemektir.

Adalet burada devreye girer. Adaletin dini bu yüzden olmaz. Devletin dini adalettir; bu nedenle! Düşüncelerin temellerinin duruşmasında devletin bu yüzden laik olması gerekir.

Hiç kimse benim çocuğum, ben ne istersem onu yaparım, ister aç bırakırım, ister döverim, ister söverim hakkına sahip değildir. Ve hiçbir kimse hiçbir yakını ve uzağı hakkında evlendirmek, hayatına yön vermek, şiddet uygulamak hakkına sahip değildir.

Hiç bir ebeveyn hiçbir zaman çocuğunun aklı kesmeden, reşit olmadan başkasıyla evlendirmek hakkını kendinde göremez. Bu zulümdür. Reşit olan çocuklarını ebeveynler birisiyle evlendirmek isteyebilirler; bu doğaldır, ancak son karar çocuklarınındır.

“Önemli olan neye inandığınız değil, önemli olan; inançlarınızın sizi ne yaptığıdır” diyor, Walter Benjamin. Benjamin; siz bir şeylere inanıyorsunuz ama sizin inancınız sizi ne yapmıştır ben ona bakıyorum diyor. Yani siz çok inançlısınız ama değerlere, çocuğa, insana, tabiata, hayvana saygı duymuyorsunuz, haklarına dokunuyor, elinde oyuncaklarıyla çocukları gelin ediyorsunuz, çocukla evlenen de çocuğa tecavüzü oyun oynayacağız diye kabul ettirmeye çalışıyor! Bu inancınızla değil, sizin karakterinizle alakalı bir sorundur! Hiçbir inanç, hiçbir din çocuğunuzu evlendirin dememiştir.

“Tür olarak insanlar gerçi onbin yıllardan beri gelişimlerinin sonunda bulunuyorlar ama tür olarak insanlık gelişiminin başında”. Walter Benjamin. İşin acısı Benjamin’e cevap yazamıyorum, düşünüyorum ve ancak diyebiliyorum ki; gelişim eminim ki bizde de başlayacaktır, umutlu olmak lazım!