2016 yılında yapay zeka ile dünyanın en akıllı robotu yapıldı. Adı Robot Sophia (Sofia) Arabistan hükümeti bu robota vatandaşlık verdi. Robot Sophia, karşısındakini şaşırtacak derecede akıllı. Dünyanın dört bir tarafında programlara katıldı. Bir programda soruları cevaplayan yapay zekanın, ‘’Tüm insanları yok edeceğim’’ cümlesi ise geçmiş yıllarda günlerce gündemde kalmıştı. 2018 yılında da bu robot İstanbul’a gelmişti. O zaman gündemde çok kalmış, gelecekte insanların yerini robotların alacağı ve bu adımın büyük bir adım olduğu anlatılmıştı.

Petrolün sonuna doğru yaklaşıldığı aşikar. Ne kadar zaman daha bu kaynak kullanılır bilinmez. Bunu görenler harekete geçti bile. ABD, İsrail, Suudi Arabistan ve Rusya denizden 2 bin 500 metre yükseklikte ve Arabistan topraklarında 500 milyar dolar maliyetle robotlar şehri kuruyor. Beş yıldır inşa çalışmaları devam ediyor. Bu şehrin adı da Neom. 2030 yılı sonuna kadar da Neom şehri tamamlanacak..! Bu anlattıklarım bir bilim kurgu filmi değil, yıllardır para akıtılıyor ve proje ilerliyor. Yani gerçeğin ta kendisi…

Atatürk Üniversitesi mühendislik fakültesi tarafından tasarlanan ve Ata teknokent tarafından yapılan ‘’Atacan’’ adlı robot ise şimdiden hasta bakıcı ve hemşirelerin yerini almaya başladı bile. Son aylarda herkesin artık ezberlediği sosyal mesafe ve temas kuralı hastanelerde de geçerli. Atatürk Üniversitesi Araştırma hastanesinde Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü bölümlerde sağlık çalışanlarının korunması amacıyla tasarlanan robot Atacan, hemşirelerin yapması gereken işleri yapıyor. 80 metreye kadar robot kontrol edilebiliyor. Özellikle Covid-19 tedavisi gören hastaların ilaçları, yemekleri Hemşire Robot Atacan tarafından yapılıyor. Uygulama ile hasta bakıcı ve hemşirelerin iş yükü azalmış vaziyette.

Robotu tasarlayan Makine Mühendisliği Öğrencisi Murat Duran, robotik çalışmalar üzerine çeşitli çalışmaları olduğunu söyleyerek, talep halinde Atacan adlı hemşire robotun çok daha fazla geliştirilebileceğini ifade ediyor. Doktor, hemşire ve sağlık çalışanlarının tamamı ise tehlikenin farkında bile değiller. İş yükünün hafiflediği, enfeksiyon riskinin en düşük seviyeye çekildiğini belirten sağlıkçılar, işlerin telefonla koordine edilerek, robotla yapılmasından çok memnun olduklarını ifade ediyorlar.

Görünen o ki, dünyanın en akıllı robotu Sophia ile başlayan robot dünyasına Erzurum’da hemşire robot Atacan’la destek veriyor. Endişe mi etmeli, yoksa yüksek teknolojiye yol mu vermeli..?

Siz ne dersiniz..?